Instytut Zarządzania i Gospodarki
Usług Turystycznych

Wywiad z Panią Beatą Gernat, Prezes Koła Gospodyń Wiejskich Słońsko

Jakiś czas temu podczas seminarium w Inowrocławiu 06.05.2022 r. wspominaliśmy o fantastycznych regionalnych potrawach przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich Słońsko. Wspaniały żurek z ziemniakami i kiełbasą, apetyczne pierogi, ogórki kiszone na naturalnym zakwasie, czy wreszcie czernina. Po prostu nie można było zapomnieć o tym smaku i aromacie ilekroć patrzyło się na zdjęcia z tego spotkania. I tak narodziła się idea krótkiego wywiadu z Kołem Gospodyń Wiejskich Słońsko. Docelowo chcielibyśmy przeprowadzać takie wywiady, by móc promować region kujawsko-pomorski przez pryzmat ot chociażby kulinariów. Poniżej prezentujemy wywiad z Panią Beatą Gernat, Prezes KGW Słońsko. Zapraszamy do lektury!

IZIGUT: Kto był inicjatorem założenia Koła Gospodyń Wiejskich Słońsko?

BG: Inicjatorem założenia KGW Słońsko były kobiety wiejskie wraz z Panią Sołtys na czele.

IZIGUT:  W którym roku powstało Koło Gospodyń Wiejskich Słońsko?

BG: KGW Słońsko powstało w 2018 roku.

IZIGUT:  Ile osób liczy obecnie wasze stowarzyszenie?

BG: Na chwilę obecną  nasze koło liczy 17 osób.

IZIGUT: Gdzie odbywają się spotkania i w jakie dni tygodnia?

BG: Spotykamy się regularnie w świetlicy wiejskiej 3 razy w miesiącu we wtorki.

IZIGUT: Czy w działalność waszego koła angażują się również gospodarze?

BG: Tak w działalność naszego koła angażują się również gospodarze z okolicznych wsi.

IZIGUT: Jakie potrawy związane z regionem Kujaw przygotowujecie?

BG: Żurek, kluchy ziemniaczane z kapustą, placki ziemniaczane, gulasz, barszcz czerwony, czernina.

IZIGUT: Czy podczas spotkań ubieracie się w stroje regionalne?

BG: Niestety na chwilę obecną takich strojów nie posiadamy.

IZIGUT: Ile czasu zajmuje przygotowanie konkretnego dania?

BG: To tak naprawdę zależy od poszczególnej potrawy.

IZIGUT: Czy wymagane są jakieś specjalne składniki?

BG: Preferujemy proste ogólnodostępne składniki.

IZIGUT: Skąd czerpiecie inspiracje jeżeli chodzi o przygotowywanie potraw regionalnych?

BG: Inspiracje czerpiemy od starszego pokolenia

IZIGUT: Jaki jest najstarszy przepis kulinarny w oparciu o który przygotowujecie potrawy?

BG: Najstarszy przepis kulinarny to żur.

IZIGUT: Czy macie jakąś potrawę będąca waszym znakiem rozpoznawczym?

BG: Tak i są to kluchy ziemniaczane z kapustą.

IZIGUT: Czy wasze koło ma jakieś szczególne osiągnięcia? Jakieś nagrody i wyróżnienia?

BG: Otrzymaliśmy nagrodę publiczności na festynie „Gęsina” w Inowrocławiu, jesteśmy w publikacji „Smaki Powiatu” oraz zajęliśmy I miejsce na festynie dyniowym.

IZIGUT: Na jakich festynach regionalnych możemy Państwa spotkać?

BG: Można nas spotkać na festynie „Gęsina” w Inowrocławiu, Wigilii dla miasta Inowrocławia, festynie Wielkanocnym, dożynkach gminnych, sołeckich, WOŚP.

IZIGUT: W jaki sposób ludzie reagują na to, co Panie robią w dziedzinie kulinariów?

BG: Mieszkańcy wspierają nas swoją obecnością podczas imprez kosztując nasze potrawy.

IZIGUT: Z perspektywy czasu jakie były Państwa największe problemy?

BG: Największy problem to brak środków finansowych na dalszy rozwój, nowoczesny sprzęt.

IZIGUT: Jakie są wasze plany na przyszłość? Czy pracujecie nad czymś nowy?

BG: W związku z trendem zdrowego odżywiania pracujemy nad menu w którym będą przeważały warzywa, kiełki, owoce oraz naturalne oleje.

Serdecznie dziękujemy za wywiad i poświęcony czas, życzymy samych sukcesów i do zobaczenia wkrótce.

Z Beatą Gernat rozmawiał Bartłomiej Chodyna.

Kursy i szkolenia
Uniwersytet Trzeciego Wieku
Centrum Projektów Edukacyjnych
Studia podyplomowe
MBA
Studia I i II stopnia