Jakiś czas temu podczas seminarium w Inowrocławiu 06.05.2022 r. wspominaliśmy o fantastycznych regionalnych potrawach przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich Słońsko. Wspaniały żurek z ziemniakami i kiełbasą, apetyczne pierogi, ogórki kiszone na naturalnym zakwasie, czy wreszcie czernina. Po prostu nie można było zapomnieć o tym smaku i aromacie ilekroć patrzyło się na zdjęcia z tego spotkania. I tak narodziła się idea krótkiego wywiadu z Kołem Gospodyń Wiejskich Słońsko. Docelowo chcielibyśmy przeprowadzać takie wywiady, by móc promować region kujawsko-pomorski przez pryzmat ot chociażby kulinariów. Poniżej prezentujemy wywiad z Panią Beatą Gernat, Prezes KGW Słońsko. Zapraszamy do lektury!
IZIGUT: Kto był inicjatorem założenia Koła Gospodyń Wiejskich Słońsko?
BG: Inicjatorem założenia KGW Słońsko były kobiety wiejskie wraz z Panią Sołtys na czele.
IZIGUT: W którym roku powstało Koło Gospodyń Wiejskich Słońsko?
BG: KGW Słońsko powstało w 2018 roku.
IZIGUT: Ile osób liczy obecnie wasze stowarzyszenie?
BG: Na chwilę obecną nasze koło liczy 17 osób.
IZIGUT: Gdzie odbywają się spotkania i w jakie dni tygodnia?
BG: Spotykamy się regularnie w świetlicy wiejskiej 3 razy w miesiącu we wtorki.
IZIGUT: Czy w działalność waszego koła angażują się również gospodarze?
BG: Tak w działalność naszego koła angażują się również gospodarze z okolicznych wsi.
IZIGUT: Jakie potrawy związane z regionem Kujaw przygotowujecie?
BG: Żurek, kluchy ziemniaczane z kapustą, placki ziemniaczane, gulasz, barszcz czerwony, czernina.
IZIGUT: Czy podczas spotkań ubieracie się w stroje regionalne?
BG: Niestety na chwilę obecną takich strojów nie posiadamy.
IZIGUT: Ile czasu zajmuje przygotowanie konkretnego dania?
BG: To tak naprawdę zależy od poszczególnej potrawy.
IZIGUT: Czy wymagane są jakieś specjalne składniki?
BG: Preferujemy proste ogólnodostępne składniki.
IZIGUT: Skąd czerpiecie inspiracje jeżeli chodzi o przygotowywanie potraw regionalnych?
BG: Inspiracje czerpiemy od starszego pokolenia
IZIGUT: Jaki jest najstarszy przepis kulinarny w oparciu o który przygotowujecie potrawy?
BG: Najstarszy przepis kulinarny to żur.
IZIGUT: Czy macie jakąś potrawę będąca waszym znakiem rozpoznawczym?
BG: Tak i są to kluchy ziemniaczane z kapustą.
IZIGUT: Czy wasze koło ma jakieś szczególne osiągnięcia? Jakieś nagrody i wyróżnienia?
BG: Otrzymaliśmy nagrodę publiczności na festynie „Gęsina” w Inowrocławiu, jesteśmy w publikacji „Smaki Powiatu” oraz zajęliśmy I miejsce na festynie dyniowym.
IZIGUT: Na jakich festynach regionalnych możemy Państwa spotkać?
BG: Można nas spotkać na festynie „Gęsina” w Inowrocławiu, Wigilii dla miasta Inowrocławia, festynie Wielkanocnym, dożynkach gminnych, sołeckich, WOŚP.
IZIGUT: W jaki sposób ludzie reagują na to, co Panie robią w dziedzinie kulinariów?
BG: Mieszkańcy wspierają nas swoją obecnością podczas imprez kosztując nasze potrawy.
IZIGUT: Z perspektywy czasu jakie były Państwa największe problemy?
BG: Największy problem to brak środków finansowych na dalszy rozwój, nowoczesny sprzęt.
IZIGUT: Jakie są wasze plany na przyszłość? Czy pracujecie nad czymś nowy?
BG: W związku z trendem zdrowego odżywiania pracujemy nad menu w którym będą przeważały warzywa, kiełki, owoce oraz naturalne oleje.
Serdecznie dziękujemy za wywiad i poświęcony czas, życzymy samych sukcesów i do zobaczenia wkrótce.
Z Beatą Gernat rozmawiał Bartłomiej Chodyna.